A foltos hajhullás azért nagyon zavaró, mert kortól és nemtől függetlenül bárkinél kialakulhat. Ezért viselik sokan még nehezebben.

A hajhullás okai?

A hajunk mennyiségére és minőségére  is befolyással vannak az örökletes tényezők, viszont a nők körében a menopauzát követően előfordulhat a hajszálak elvékonyodása, a férfiaknál gyakori a férfi nemi hormonhoz kötődő, öröklődő androgén hajhullás, ami már fiatal korban elkezdődhet, de komolyabb betegségek okozhatják a panaszt.

  1. örökletes
  2. pajzsmirigybetegség
  3. nőgyógyászati problémák
  4. gyógyszer mellékhatása
  5. a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok (fog-, mandula- vagy ínygyulladás)
  6. fejbőrt érintő gombás fertőzés
  7. vitamin- és ásványi anyaghiány (vas, cink)
  8. stressz
  9. intenzív fogyókúra
  10. időjárásváltozás

A hajhullás okai között szerepelhet még kemoterápiás vagy sugárkezelés, de szülés után is előfordulhat hajhullás, amely szintén a vitaminhiánynak tudható be.

A hajhullás elleni legjobb vitaminokat már összeszedtük egyszer>>

Mi is a foltos hajhullás?

A foltos hajhullás (alopecia areata), más néven körülírt hajhullás érintheti a fejbőrt, illetve valamennyi testrészt, ahol szőrnövekedés jellemző. Következtében tar foltok jelennek meg a fejbőrön, illetve a szőrzetben, például a szemöldökben, a szakállban stb. (Webbeteg)

Hátterében leggyakrabban autoimmun betegség áll - ez a második leggyakoribb hajhullás típus, amelyet a családi halmozódás is "segít". A foltos hajhullás során kerek vagy ovális foltok jelennek meg a fejbőrön. Viszont a hajhullás mértéke egyénenként eltérő, hiszen vannak, akik kis területről veszítenek hajszálat, vagy mondjuk szemöldökről, mások viszont nagy felületről.

Ezt tehetjük ellene

Bár nem fertőző betegség és nem befolyásolja közvetlen az életünket, gyakorisága és rossz megjelenése miatt a foltos hajhullás megnöveli a pszichés problémák, a depresszió kialakulását, hiszen sokban befolyásolhatja az önbizalmat, valamint az önértékelést is. Sokszor kezelés nélkül is visszanő a haj, de ez még messze nem jelenti azt, hogy a betegség elmúlna.  Kezelésnél viszont fontos tudni, mekkora kiterjedésű a hajhullás, és hogy pontosan mi a célunk. Az egyik módszer szerint az immunrendszer túlműködésének megakadályozása, az immunválasz elnyomása a cél, vagy pedig a haj visszanövekedésének a serkentése. Lehetőség van a két módszer kombinálására is.

A gyógyszeres kezelés a foltos hajhullás helyén történik, de történhet - ugyancsak helyben - szteroidinjekciókkal is. Ez a kezelés több hétig, vagy hónapig tart. Emellett fel kell készülni a különböző mellékhatásokra, amely lehet viszketés, gyulladás, allergiás reakció, hízás, a magas vérnyomás, a túlzott szőrnövekedés és akár a pattanások kialakulása.


Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat. Szerezd be még most!